VOLEBNÍ PROGRAM TOP 09 MO ČESKÝ TĚŠÍN

22.09.2010

VOLEBNÍ PROGRAM TOP 09 MO ČESKÝ TĚŠÍN

Jazyk naší politické argumentace, jakož i realizace naší politiky, vychází z předpokladu, že politický konkurent není náš nepřítel (kterého je třeba ničit), ale partner, který jedná se stejnou společenskou odpovědností jako my.

Strana TOP 09 vstoupila na politickou scénu poměrně nedávno. Je pravda,  že se mi dostalo ctí být u samého začátku vzniku této strany, kdy nebyl dokonce ještě znám přesný název tohoto subjektu. Zaujaly mě i křesťanské životní hodnoty, kterými se strana řídí.  Všichni kdo mě znají vědí, že jsem nikdy nebyl politik a už vůbec nechci být politikem mávajícím stranickým průkazem jako „dokladem „ o moci a papírem nahrazujícím odborné znalosti.

Naše kandidátka je složena v drtivé většině z občanů, kteří nikdy nebyli aktivní politici, není jím lhostejný osud Českého Těšína a hlavně jsou odborníci ve svém oboru. Spoléháme na mladé lidi, kteří často nemůžou uplatnit své schopnosti a znalosti jen z důvodu pro některé „věkové nezralosti“.

Víme, že pro obyvatele města Český Těšín bylo uděláno hodně dobrého a strategický rozvoj města má svoji logiku. V čem tedy chceme přispět k ještě větší spokojenosti obyvatel Českého Těšína a okolí?

Naše strategie je tedy založena na práci s jedincem. Chceme, aby každý a to doslova každý obyvatel měl plný pocit sounáležitosti k Těšínskému Slezsku a městu Český Těšín zvláště. Naše hlavní programové teze:

- strana TOP 09 určí ke každé z oblasti rozvoje města svého zástupce .Tento pověřený odborník musí být zárukou fundovaných diskuzí za stranu TOP 09

- komunikaci s obyvateli považujeme za jednu z hlavních priorit našeho působení v komunální politice. Komunikací ale rozumíme být v obraze problémů obyvatel až na úroveň jednotlivců. K tomu musí sloužit docela rozvinutý systém státních úředníků a příspěvkových organizací

- jednou z hlavních priorit bude využívat možnosti evropských fondů pro rozvoj města. Vždyť Komunitární programy v Bruselu jsou vyloženě určeny pro Euroregiony. A poloha Českého Těšína, kdy tvoří geometrický střed trojúhelníku Ostrava-Katowice-Žilina, přímo vybízí k angažovanosti v tomto směru

- určitě budeme podporovat realizaci přívodu tepelné energie z Třineckých železáren. V současné době je tento projekt v závěrečné fázi příprav. Stav energetické sítě je znám i široké veřejnosti. Chceme navázat na snahu zlepšení tohoto stavu a více zapojit naše zástupce v centrálních orgánech

- v sociální oblasti navážeme na stávající a dobře fungující systém služeb. Co budeme určitě zlepšovat, je integrace sociálně ohrožených skupin do pracovního procesu. Zde zavedeme systém procesního zaměstnávání. Jde o individuální přístup k jednotlivcům. Troufám si tvrdit, že většina by raději dostala korektní nabídku k práci, než bojovala o sociální dávky. Určitě dáme těm sociálně potřebným, kteří to opravdu potřebují, a Ti kdo systém zneužívají a o práci mají zájem pouze na ÚP, budou opravdu nuceni se zamyslet nad svým přístupem. Zároveň s pomocí centrálních orgánů zamezíme zneužívání „levné pracovní síly“ k vlastnímu živobytí

- budeme podporovat dostatečnou vzdělanost a výchovu obyvatel z oblasti ekologie, týkající se hlavně  hlídání zplodin v ovzduší, vodě a půdě a boj za ochranu přírody a životního prostředí. To by mělo být povinností všech vůči budoucím generacím

Oblast sportu a využití volného času mládeže má v našem městě ideální podmínky. Po otevření skvělého sportovního areálu je jen třeba mravenčí práci zainteresovat o sport i širokou veřejnost, a to hlavně mladé lidi. Zelenou budou mít všechny aktivity směřující k sportovnímu vyžití. Samozřejmě víme o potřebě vyžití mládeže i v jiných kulturních akcích. Určitě se nechceme dostat do pozice, kdy nás v mládežnickém věku pronásledovala tehdejší Veřejná bezpečnost třeba jen za poslech západní hudby či delším vlasům. V čem budeme postupovat tvrdě je boj s drogami.

Oblastí, ve kterých je třeba diskutovat s občany města,  je samozřejmě daleko více. Co můžu opravdu slíbit,  je on-line komunikace se všemi,  kterým není lhostejný rozvoj našeho města.

Ing. Jaroslav DEMBINNÝ

Lídr Kandidátky TOP 09 Český Těšín